12 tips om uw website gebruiksvriendelijk maken
 

1.    Zorg voor een goede inhoud van uw website

Maak uw website aantrekkelijk en zorg voor een goede content en inhoud van website.
Bouw uw website met een bedoeling:
•    producten verkopen
•    websitebezoekers informeren
•    interactie stimuleren, ...
Dit kan alleen als u de bezoeker voldoende kan boeien. Zorg dus voor goede en relevante inhoud.
 

2.    Zorg voor een goede call-to-action op elke pagina

U wil uw websitebezoekers aan zetten tot aankoop van een product, om zich in te schrijven, uw winkel te bezoeken: Zet daarom uw websitebezoeker aan om tot interactie over te gaan.
 

3.    Voorzie voldoende links naar de homepagina

Een goede navigatie van uw website is belangrijk. Zorg ervoor dat uw websitebezoeker altijd weet waar hij is. Voorzie daarom minimum één, liefst meerdere, links naar uw homepagina die steeds in dezelfde vorm en op dezelfde plaats staan. U mag er niet vanuit gaan dat de websitebezoekers weten dat ze in de bovenbalk op uw logo moeten klikken om terug naar de homepage te geraken. Dit is een veel voorkomend gebruik onder webmasters en websitebouwer. De eindgebruiker is hier vaak echter niet mee bekend!

Maak daarom op uw website gebruik van:
•    Een logo linksboven
•    het kruimelpad
•    een 'Home' vermelding in de footer
 

4.    Elke pagina van uw site is even belangrijk

Door de indexatie van de website door de  search engines zoals Google kunnen websitebezoekers via om het even welke pagina uw site binnenkomen. Zorg er dus voor dus voor dat al uw webpagina's in enkele seconden de basisinformatie meegeven; u hebt maar enkele seconden de tijd om uw bezoeker te overtuigen:
•    wat is het onderwerp van de site
•    welk bedrijf of organisatie zit erachter
•    welke zijn de hoofdrubrieken van de website
•    waarin maakt uw bedrijf het verschil tegenover de concurrentie ...
 

5.    Een logische navigatie.

Surfers zijn ongeduldig en haken snel af als ze teveel hun weg moeten zoeken op een website. Plaats daarom een duidelijke boven- en/of linkernavigatie op uw website, uw websitebezoekers zijn dit gewend.
Maak voor de  rubrieken gebruik van vertrouwde namen en goed begrijpbare termen. Noem uw Home button gewoon 'Home' en uw contactpagina met adresgegevens 'Contact'.
 

6.    Maak gebruik van een kruimelpad.

Het kruimelpad is een navigatiehulpmiddel dat uw bezoekers op elke pagina van uw website kan vinden. Dat neemt een beetje stress weg en zorgt voor een snellere navigatie . Het kruimelpad voor deze pagina is:
Home > blog> usability tips
De websitebezoeker krijgt hiermee een pak informatie en mogelijkheden:
•    De actuele pagina is een artikel met  usability tips
•    Het is een pagina van de blog rubriek
•    Het hogere niveau daarvan  is de homepagina van de site zelf
•    De surfer kan met één klik terug naar de homepagina of naar het overzicht van de blog
Bovendien maakt het kruimelpad de zoekmachines ook gemakkelijk om uw website te indexeren.
 

7.    Elke pagina is bereikbaar met zo weinig mogelijk klikken

Maak minstens elke belangrijke pagina bereikbaar binnen maximaal 3 klikken.  Surfers zijn ongeduldig.
 

8.    Gebruik een consistente en gelijkmatige layout

Zorg ervoor dat alle communicatie en de look en feel van uw website uniform en  herkenbaar zijn. Tal van websites veranderen plots van kleur naargelang de rubriek waarin je surft,  navigaties zien er anders uit  op verschillende pagina's, ... En dit dient alles voornamelijk de creatieve vrijheid en aantrekkelijkheid maar is verwarrend voor de surfer.
 

9.    Scrollen

Zorg ervoor dat de layout van uw website het horizontaal scrollen uitsluit. Surfers zien hierin geen enkel voordeel en zullen anders uw website snel verlaten.
Verticaal scrollen
U kan best belangrijke informatie above the fold ( op het bovenste gedeelte van uw pagina ) zetten. Hiermee triggert u de aandacht van uw lezer en indien het artikel hem aanspreekt zal hij dan ook verder scrollen.
 

10.    Vermijd flash en andere high Tech toepassingen

Flash animaties, shockwave toepassingen, geavanceerde javascripts... allemaal heel leuke en creatieve toepassingen. Maar veel surfers hebben hiervoor niet de nodige plug-ins geïnstalleerd. Bovendien zien de zoekmachines uw website ook liever zonder deze toepassingen.
 

11.    hyperlinks en url’s

Reserveer onderlijnde tekst enkel en alleen voor url’s en hyperlinks.
Indien u wenst om tekst te laten opvallen, maak gebruik van koppen of zet hem in vet of cursief. Link ook door naar zoveel mogelijk andere pagina’s op uw website.
 

12.    Leesbare teksten

Teksten zijn het meest leesbaar als u een donkere fontkleur op een lichte achtergrond gebruikt. Negatief lezen is vermoeiender voor de ogen.
Ook de fontgrootte is belangrijk. Vooral portaalsites gebruiken nogal eens piepkleine fontgroottes om toch maar zoveel informatie op één scherm te krijgen en bij voorkeur above the fold. Hiermee maakt u  het uw gebruikers niet gemakkelijker, gebruik daarom bij voorkeur een fontgrootte van minimaal 10 pixels en laat voldoende witruimte tussen de teksten.n.

Tot onze klanten behoren:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-19494074-1', {'cookieDomain':'auto'});ga('set', 'anonymizeIp', true);if (!Drupal.eu_cookie_compliance.hasAgreed()){ window['ga-disable-UA-19494074-1'] = true; }ga('send', 'pageview');